#velünkkönnyebb blog

TÁJÉKOZTATÓ AZ EURÓPAI MEZŐGAZDASÁGI VIDÉKFEJLESZTÉSI ALAPBÓL TÁMOGATOTT PROJEKTEK MEGVALÓSÍTÁSI SZABÁLYAINAK ÁTMENETI VÁLTOZÁSAIRÓL

2020. április 14. - KDRIÜ Blog

Az Agrárminisztérium mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága és a Magyar Államkincstár mint Kifizető Ügynökség az Innovációs és Technológiai Minisztérium (továbbiakban: ITM) intézkedéseivel összhangban, de az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap speciális előírásait figyelembe véve közzétett egy tájékoztatót, melyben az új típusú koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzettel összefüggésben informálják a projektek kedvezményezettjeit. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól átvett intézkedések részletes kibontását megtalálják előző blogbejegyzéseinkben: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.

 emva_infografika.png

  • Határidők teljesítésének átmeneti szabályai

A támogatott projektek megvalósítási határideje, a záró elszámolás határideje, valamint a projekt mérföldköveinek határideje 3 HÓNAPPAL meghosszabbodik.

A hiánypótlás teljesítésére, a tisztázó kérdés megválaszolására, valamint a Támogatási Szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítésére nyitva álló határidőt a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőben állapítják meg.

Helyszíni vizsgálatokra a veszélyhelyzet fennállása alatt nem kerül sor, az elmaradt vizsgálatokat 1 éven belül pótolni szükséges, azonban digitális vagy online módon történő ellenőrzésre sor kerülhet.

Jogszabály által előírt engedélyezési eljáráshoz kötött cselekmények (pl. építési engedély, használatbavételi engedély, stb.), illetve a felhívásokban előírt üzemelést vagy üzemeltetést igazoló dokumentumok esetén elegendő az eljárás megindításának igazolása. A dokumentumokat a veszélyhelyzet megszűnése után be kell nyújtani.

Azon esetekben, ahol a veszélyhelyzet meghirdetése előtt lejárt határidő volt (pl. hiánypótlás nem került benyújtásra) nem alkalmazzuk a rendkívüli, veszélyhelyzet időszakára vonatkozó szabályokat.

Az ITM előírásaitól eltérő intézkedés, hogy egyszerűsített előzetes helyszíni szemlére, valamint egyszerű helyszíni szemlére sor kerülhet a veszélyhelyzet ideje alatt is.

  • Támogatási szerződés módosításának és teljesítésének átmeneti szabályai

Nem kerül sor automatikusan a módosítások, bejelentések elfogadására, szükséges a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos ok-okozati viszony megléte és annak alátámasztása, vis maior bejelentés keretében, de a módosítások indokolt esetben az alábbi könnyítésekkel valósulhatnak meg a veszélyhelyzet idején:

A biztosítékcsere vagy annak elmaradása esetén az elállás, mint szankciót csak a legszükségesebb esetben kerül alkalmazásra.

Ha a kedvezményezetti mulasztások igazolható módon a veszélyhelyzet következményei, amelyet a kedvezményezett vis maior bejelentésben alátámaszt, akkor a kedvezményezettre hátrányos jogkövetkezményt (pl.: elállást) nem indokolt érvényesíteni.

Ha az átalakulás vagy a projekt átruházásának indoka a veszélyhelyzet kihirdetése és az ezzel okozott hátrányos következmények enyhítése, akkor az összes releváns körülmény mérlegelése alapján indokolt, hogy a változtatást az Irányító Hatóság támogassa.

  • Indikátorok és egyéb mutatók elszámolásának átmeneti szabályai

A foglalkoztatotti bázislétszámot, vagy továbbfoglalkoztatást nem kell fenntartania a veszélyhelyzet időtartama alatt a kedvezményezettnek a fenntartási időszak során (Kivéve ahol a támogatás kifejezetten a munkahelyek megtartására irányult).

  • Pénzügyi és elszámolási szabályok átmeneti változása

A veszélyhelyzet időtartalmára az elszámolások benyújtásához elegendő a számla, a számlarészletező, a kifizetést igazoló bankkivonat és a vállalkozói szerződés (vagy jogalap igazolás), az ebben az időszakban kért alátámasztó dokumentumoknak a helyszínen rendelkezésre kell állniuk és az Irányító Hatóság, Kifizető Ügynökség bármikor bekérheti azokat.

Ha egy rendezvény, workshop, stb. a koronavírus veszélyhelyzeti intézkedéseivel közvetlen összefüggésben elmarad, azt vis maior esetnek kell minősíteni, amennyiben a költségeket nem fedezi biztosítás vagy nem lehet visszafizettetni más módon.

A Kifizető Ügynökség veszélyhelyzet ideje alatt új követelések végrehajtást nem indítja el, adók módjára történő behajtását nem kezdeményezi, a folyamatban lévő követelések végrehajtását felfüggeszti.

  • Ügyintézés

A Vidékfejlesztési Program esetében továbbra is az elektronikus kapcsolattartást részesítik előnyben, az Ügyfélkapu használata fennmarad.

Elektronikus kérelmi felület: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes

Az intézkedésekkel érintett felhívások a következők:

VP2-4.1.1.1-16, Állattartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.1.2-16, Baromfitartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.1.3-16, Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.1.4-16, Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.1.5-16, Sertéstartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.2-16, Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése

VP2-4.1.3.1-16, Kertészet korszerűsítése – üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével

VP2-4.1.3.2-16, Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével

VP2-4.1.3.3-16, Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése

VP2-4.1.3.5-16, Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása

VP2-4.1.3.6-17, Borszőlőültetvény telepítés támogatása

VP2-4.1.4-16, Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése

VP3-4.2.1-4.2.2-18, Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban

VP3-4.2.1-15, Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban

VP3-4.2.2-16, Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása

VP3-5.1.1.1-16, Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása

VP3-5.1.1.2-17, Jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás

VP3-16.1.1.-4.1.5.-4.2.1.-8.1.1.-8.2.1.-8.3.1.-8.5.1.-8.5.2-8.6.1.-17, Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása

VP3-16.4.1-17, Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért

VP4-4.4.2.1-16, Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése

VP4-8.5.2-17, Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése

VP4-16.5.1-17, A fenntarthatóságot célzó tájgazdálkodás, terület- és tájhasználatváltás együttműködései

VP5-4.1.1.6-15, Az állattenyésztési ágazat fejlesztése - Trágyatárolók építése

VP5-4.1.3.4-16, Kertészet korszerűsítése – gombaházak-hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak-hűtőházak korszerűsítése

VP5-4.1.6-4.2.3-17, Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása

VP5-8.6.1-17, Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások

VP6-6.4.1-16, Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása

VP6-7.2.1.2-16, Egyedi szennyvízkezelés

VP6-7.2.1-7.4.1.1-16, Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés

VP6-7.2.1-7.4.1.2-16, Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése

VP6-7.2.1-7.4.1.3-17, Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése

VP6-7.2.1.4-17, Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései

VP6-16.9.1-17, Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság

VP6-19.2.1-16, LEADER – Helyi fejlesztési stratégiák megvalósítása

VP6-19.3.1-17, LEADER – Helyi akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása

VP2-4.1.1.7-20, Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése

VP3-4.2.1-4.2.2-19, A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén

 

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, kérem, keressen Minket bizalommal az alábbi email címen vagy foglaljon hozzánk időpontot egy online konzultációra a Facebook oldalunkon található "Foglalás most" gomb segítségével! Velünk könnyebb!

 

E-mail: kdriu@kdriu.hu

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

További információk, hírek, érdekességek az Ügynökség közösségi média felületein:

facebook-icon-transparent-background-3.png

  https://facebook.com/KDRIU.CTRIA/

 

instagram-logos-png-images-free-download-2.pnghttps://www.instagram.com/easierwithus/

 

_pngtree_twitter_icon_3584901wwfw.png https://twitter.com/KdriuKft

 

iconfinder_square-linkedin_317725.png

https://www.linkedin.com/in/ctria-hungary-928331179/

 

iconfinder_youtube_317714.png

https://www.youtube.com/channel/UCzT28IVrDP7LVSHO51BMdrg

 

-----

Forrás: https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/mezogazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/beruhazasokat-erinto-kedvezmenyek

A bejegyzés trackback címe:

https://kdriu.blog.hu/api/trackback/id/tr3015612354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása