#velünkkönnyebb blog

MILYEN FEJLESZTÉSPOLITIKAI INTÉZKEDÉSEK SEGÍTIK A PÁLYÁZATI PROJEKTEK MEGVALÓSÍTÁSÁT?

I. RÉSZ - HATÁRIDŐK

2020. április 06. - KDRIÜ Blog

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (továbbiakban: ITM) által kiadott átmeneti könnyített fejlesztéspolitikai intézkedések segítik mindazokat, akik Támogatási Szerződés/Támogatói Okirat megkötése előtt állnak vagy már épp futó projekttel rendelkeznek. Az alábbi intézkedések automatikusan életbe léptek 2020.03.30-án, azonban abban az esetben, ha a Kedvezményezett nem kíván ezen egyszerűsített megoldásokkal élni, jelezni szükséges az Irányító Hatóság (továbbiakban: IH) irányába.

hataridok_infografika_v4.png

Az ITM által megküldött tájékoztató levél 4 témakörét fogjuk egy kicsit érthetőbben és kirészletezve elmagyarázni. Akkor lássuk az első témakört:

 

HATÁRIDŐK TELJESÍTÉSÉNEK ÁTMENETI SZABÁLYAI

  • három hónappal automatikusan meghosszabbítják a támogatási szerződések véghatáridejét

A Támogatási Szerződés/Támogatói Okiratban szereplő „A projekt fizikai befejezésének tervezett napja” pontnál feltüntetett dátum kerül 3 HÓNAPPAL meghosszabbításra. Az elhúzódó kivitelezési/eszközbeszerzési/foglalkoztatási/egyéb témájú projektek megvalósítása, a végszámlák kifizetésének határideje a hosszabbított befejezési dátumig tehetőek meg. A Támogatási kérelemben szereplő záró mérföldkő szintén automatikus kitolódik, valamint a projekt megvalósításának fontos része a Monitoring mutatóban szereplő azon pontok, melyeket a projekt fizikai befejezéséig szükséges teljesítenie a Kedvezményezettnek.

  • három hónappal automatikusan meghosszabbítják az előleg elszámolási határidőket

A 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 117§ (7) és 118/A§ (6) bekezdése alapján, amennyiben a Kedvezményezett támogatási előleget igényelt és elfogadásra került, úgy az előleg részbeni vagy teljes összegével köteles az előleg kifizetését követő 12 hónapon belül időközi kifizetési kérelem benyújtásával elszámolni. Jelen intézkedés ezen maximalizált 12 hónapot módosítja 15 HÓNAPRA.

  • három hónappal automatikusan meghosszabbítják a projekt mérföldköveinek határidejét

A Támogatási Szerződés/Támogatói Okirat 3. sz. melléklete (A projekt mérföldkövei) tartalmazza a projekt megvalósítási folyamatainak főbb eredményeit, annak részletes leírást, az addig tervezett felhasználni kívánt támogatási összeget és elérési dátumát. A módosítással a folyamatban lévő projektek még nem teljesített mérföldköveinek dátumait kívánják 3 HÓNAPPAL meghosszabbítani.

  • a hiánypótlás teljesítésére, a tisztázó kérdés megválaszolására a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőt állapítja meg az Irányító Hatóság

A 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet az alábbiak szerint maximalizálja a határidőket:

  • Támogatási Szerződés/Támogatói Okirat megkötéséhez szükséges dokumentumok hiánypótlása esetében: 30 NAP
  • Ha a szerződéskötéshez szükséges valamely információ nem egyértelmű vagy ellentmondást tartalmaz, az IH-nak további tisztázó kérdés feltevésére van lehetősége, melynek megválaszolási határideje: 8 NAP
  • Támogatási előlegigénylés hiánypótlása esetében: 15 NAP
  • Kifizetési igénylés vagy beszámoló hiánypótlása esetében: 15 NAP
  • A hiánypótlás megválaszolását követően az IH-nak további tisztázó kérdés feltevésére van lehetősége, melynek megválaszolási határideje: 3 NAP
  • a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítésére nyitva álló határidőt a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőben állapítja meg az Irányító Hatóság

A szerződés megkötésére az IH által kiküldött támogatási döntésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül van lehetőség (kedvezményezett hiánypótlásra, tisztázó kérdésre adott válaszadási, illetve kifogás esetében annak elbírálási ideje nem számít bele). Egyszeri alkalommal, mindkét fél részéről kezdeményezhető – alapos indoklással – egy 30 napos határidő meghosszabbítás. Jelen helyzetben az IH általi kezdeményezés történt, vagyis 60 NAP áll rendelkezésre szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítésére.

  • helyszíni ellenőrzésekre nem kerül sor a kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt, a veszélyhelyzet miatt elmaradt helyszíni ellenőrzéseket a veszélyhelyzet megszűnését követő 1 éven belül pótolni szükséges (a helyszíni ellenőrzést kiváltó digitális, vagy online módon történő ellenőrzésre sor kerülhet)

Az IH általi helyszíni ellenőrzések kockázatelemzések alapján kerülnek kiválasztásra. Amennyiben a projekt támogatási összege:

  • 50 millió forint alatti, akkor az IH a projektek legalább 5%-nál végez helyszíni ellenőrzést a projekt zárását, annak végső pénzügyi befejezését megelőzően, vagyis a záró elszámolás elfogadásának, valamint az azt követő, az elszámolásban igényelt, fennmaradó támogatási összeg átutalása előtt. Amennyiben a projekt a kockázatelemzés alapján nem esik bele a „kockázatos” kategóriába, úgy ebben az esetben nem kerül sor helyszíni ellenőrzésre a projekt pénzügyi lezárása előtt.
  • 50-500 millió forint közötti, úgy legalább egyszer helyszíni ellenőrzésre kerül sor a projekt pénzügyi befejezését megelőzően.
  • 500 millió forint feletti, abban az esetben évente legalább egyszer, illetve a pénzügyi befejezést megelőzően történik helyszíni ellenőrzés.
  • jogszabály által előírt engedélyezési eljáráshoz kötött cselekmények esetén (pl.: építési engedély, használatbavételi engedély) elegendő az eljárás megindításának igazolása, nem kell a jogerős engedély az érintett támogatási folyamat végrehajtásához (pl.: kifizetéshez). Természetesen ezeket a dokumentumokat a későbbiekben majd be kell nyújtani.

Támogatási Szerződést/Támogatói Okiratot az IH feltételek meghatározásával és azok teljesítési határidejével köthet, azonban legkésőbb az első kifizetési kérelemig be kellett nyújtani. Ezen feltételek egyike az előírt engedélyezési eljáráshoz köthető dokumentumok benyújtása volt. A módosítás kapcsán elegendő a folyamat elindításáról szóló dokumentumok csatolása a Támogatási Szerződésben/Támogatói Okiratban meghatározott feltétel teljesítési határidejéig. Amennyiben a jogerős engedélyt a Kedvezményezett megkapta az illetékes hatóságtól, így köteles benyújtani az IH felé.

  • azon esetekben, ahol a veszélyhelyzet meghirdetése előtt lejárt határidő volt (pl. hiánypótlás nem került benyújtásra) nem alkalmazzuk a rendkívüli szabályokat.

A Támogatási Szerződés/Támogatói Okirat megkötésétől a projekt zárásáig történő (pl.: beszámoló, elszámolás, változásbejelentés, Támogatási Szerződés/Támogatói Okirat módosítási igény bejelentés….), határidővel meghatározott tevékenység elmulasztása esetében az IH szankcióval (pl. szerződéstől való elállás, támogatási összeg csökkentés/visszautalás…) sújtja a Kedvezményezettet, melyet a jelenlegi átmeneti intézkedések idején az IH nem alkalmaz.

Kormány általi további, részletesebb intézkedéseket folyamatosan figyelemmel kíséri az Ügynökség. Bármilyen új információ esetén tájékoztatjuk kedves Partnereinket a KDRIÜ honlapján, blogján, illetve Facebook oldalán.

 

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, kérem, keressen Minket bizalommal! Velünk könnyebb!

 

E-mail: kdriu@kdriu.hu

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

További információk, hírek, érdekességek az Ügynökség közösségi média felületein:

facebook-icon-transparent-background-3.png

  https://facebook.com/KDRIU.CTRIA/

 

instagram-logos-png-images-free-download-2.pnghttps://www.instagram.com/easierwithus/

 

_pngtree_twitter_icon_3584901wwfw.png https://twitter.com/KdriuKft

 

iconfinder_square-linkedin_317725.png

https://www.linkedin.com/in/ctria-hungary-928331179/

 

iconfinder_youtube_317714.png

https://www.youtube.com/channel/UCzT28IVrDP7LVSHO51BMdrg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kdriu.blog.hu/api/trackback/id/tr115595100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása