#velünkkönnyebb blog

MILYEN FEJLESZTÉSPOLITIKAI INTÉZKEDÉSEK SEGÍTIK A PÁLYÁZATI PROJEKTEK MEGVALÓSÍTÁSÁT?

III. RÉSZ - INDIKÁTOROK ÉS EGYÉB MUTATÓK

2020. április 08. - KDRIÜ Blog

A múlt héten napvilágot látott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (továbbiakban: ITM) által kiadott, átmeneti könnyített fejlesztéspolitikai intézkedésekre reagálva egy 4 részes bejegyzéssorozatot indítottunk, amelyben sorra vesszük és részletesen elmagyarázzuk az egyes intézkedéseket. Az első részben a projekt megvalósítás határidőivel, a másodikbanTámogatási szerződés módosításának és teljesítésének átmeneti szabályaival, míg a mostani, harmadik részben az Indikátorok és egyéb mutatók átmeneti szabályaival foglalkozunk.

indikator_infografika.png

INDIKÁTOROK ÉS EGYÉB MUTATÓK ELSZÁMOLÁSÁNAK ÁTMENETI SZABÁLYAI

  • a veszélyhelyzet időtartama alatt a kedvezményezettnek a fenntartási időszak során a foglalkoztatotti bázislétszámot, vagy továbbfoglalkoztatást nem kell fenntartania, kivéve ahol a támogatás kifejezetten a munkahelyek megtartására irányult

A felhívások tartalmazzák a Fenntartási kötelezettség pontot, melyben megtalálható, hogy az egyek kiírások esetében milyen kötelezettségei lesznek a Kedvezményezettnek a projekt fizikai befejezése után, vagyis miután a projekt mind szakmai, mind pénzügyi tartalmában teljesült, az IH elfogadta, illetve elutalásra került részekről az utolsó támogatási összeg. A fenntartási időszak 3 vagy 5 évig áll fenn.

  • ha egy uniós indikátor a veszélyhelyzet miatt nem éri el a támogatási szerződésben meghatározott érték 75%-át, és határidő hosszabbítás sem ésszerű, a kedvezményezettel a támogatás arányos része elszámolható

A 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 88 §-a alapján, amennyiben a Támogatási Szerződésben/Támogatói Okiratban meghatározott indikátorok közül bármelyikének értéke nem éri el a 75%-ot, úgy arányosítva köteles a Kedvezményezett a támogatást visszafizetni. Jelen helyzetben, ha a Kedvezményezett által teljesítendő indikátor/ok nem éri el a 75%-ot és ennek teljesítése projekt hosszabbítással sem valósulna meg, úgy a megvalósítás arányában számolható el a támogatás.

  • a nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása eltörölhető

Ezen indikátorok a hazai projekteket érinti, melyek esetében a nem uniós elváráshoz köthető indikátorokat nem kell teljesítenie a Kedvezményezettnek.

  • fenntartási időszakban nettó árbevétel növekedés, személyi jellegű ráfordítások növekedése, saját tőke növekedés, üzemi szintű eredmény növekedés monitoring mutatók elmaradása esetén a szankció mértékének meghatározásakor az Irányító Hatóság figyelembe veszi a veszélyhelyzet projektre gyakorolt hatását

A Felhívásban meghatározott 3 vagy 5 éves fenntartási időszakban, amennyiben a Kedvezményezettnek a fenti indikátorok közül bármelyike szerepel a Támogatási Szerződésben/Támogatói Okiratban, szükséges teljesítenie a vállalt értékeket. A jelenlegi helyzetben vélhetően ezen mutatók teljesítése nem feltétlenül lesz megvalósítható a veszélyhelyzet időszakában, így az IH ennek megfelelően a későbbiekben ezt figyelembe fogja venni a fenntartási jelentések ellenőrzésekor. Az IH általi szankció mértékéről, annak meghatározásáról a későbbiekben fog történni tájékoztatás.

Folytatás holnap! Az utolsó, 4. részben a pénzügyi és elszámolási szabályok átmeneti változásait helyezzük górcső alá.

 

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, kérem, keressen Minket bizalommal az alábbi email címen vagy foglaljon hozzánk időpontot egy online konzultációra a Facebook oldalunkon található "Foglalás most" gomb segítségével! Velünk könnyebb!

 

E-mail: kdriu@kdriu.hu

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

További információk, hírek, érdekességek az Ügynökség közösségi média felületein:

facebook-icon-transparent-background-3.png

  https://facebook.com/KDRIU.CTRIA/

 

instagram-logos-png-images-free-download-2.pnghttps://www.instagram.com/easierwithus/

 

_pngtree_twitter_icon_3584901wwfw.png https://twitter.com/KdriuKft

 

iconfinder_square-linkedin_317725.png

https://www.linkedin.com/in/ctria-hungary-928331179/

 

iconfinder_youtube_317714.png

https://www.youtube.com/channel/UCzT28IVrDP7LVSHO51BMdrg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kdriu.blog.hu/api/trackback/id/tr4115599036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása