#velünkkönnyebb blog

Ötlettől a forrásig

2020. május 04. - KAnett

A vállalkozások fejlesztésében alapvető fontosságú az életképes ötletek kidolgozása és mihamarabbi megvalósítása. Ehhez pedig pénz kell. A legkedvezőbb forrásbevonás a pályázatból származó vissza nem térítendő támogatás. A pályázatok misztikusnak tűnő szerteágazó világában könnyű eltévedni.

ian-schneider-tammbr4okv4-unsplash_1.jpg

Az útkeresés alfája és omegája, hogy a pályázó meg tudja határozni, hogy pontosan mi a CÉLJA a pályázattal. Mondhatnám, hogy "csak" egy jól összeállított üzleti tervre van szükség, de ugye az nem nő minden bokorban.

Ha már összeállt a fejekben a pontos TERV, jöhet a keresgélés a megnyitott pályázati kiírások között, hogy melyikre is lehetne benyújtani  a pályázatot. (A legtöbb esetben ez a sorrend fordított szokott lenni, amely nem feltétlenül jó, mivel nem az igényekhez, ötletekhez keressük a kiírást, hanem a kiíráshoz találunk ki ötletet. Mondhatnám azt is, hogy ez a "Gombhoz varrjuk a kabátot" esete, ami viszont nem célravezető megoldás.) Sose  hátrány, ha a jónak vélt kiírás első átolvasásakor a támogatási kérelem benyújtásának feltételeit nézzük meg először, ami tartalmazza

  • a támogatást igénylők körét - a cég pályázhat-e?
  • a támogatható tevékenységet - beszerezheti-e az adott eszközt vagy szolgáltatást?
  • a támogatási összeg - elég-e a tervének megvalósításához a támogatás?
  • a támogatási kérelem benyújtásának határidejét és módját
  • kiválasztási kritériumokat és kiválasztási eljárásrendjét.

Ha ezek közül bármelyiknél fent akad a rostán, nézzen új kiírás után. Szerencsés esetben talál az ember olyan megnyitott felhívást, amelynek a felsorolt jogosultsági feltételeibe a pályázó belefér.

leslie-jones-urbilduuhmu-unsplash.jpg

Feltételezve, hogy megtalálta a megfelelő kiírást, meg kell nézni, milyen műszaki feltételeknek kell eleget tenni, mik azok a tevékenységek, amelyeket kötelezően meg kell valósítani a projekt megvalósítása során. Rengeteg korlátozó tényezőt kell figyelembe, amelyekben általában elveszik a pályázó, így nem rossz ötlet pályázatíró csapat segítségét kérni. Mindamellett, hogy ezen kritériumokat könnyebben tudja kezelni, a pályázati ügyintézési felületet (EPTK), a pályázathoz csatolandó dokumentumokat és az egész folyamat lebonyolításával járó nem kevés adminisztrációs feladat súlyát is leveszi az ötletgazda válláról.

Most pedig lássuk azt a nem kicsit "száraz" részt, amelyet csak az igazán fekete öves pályázni vágyok végett elevenítünk fel! Ha összeállt a pályázati anyag, legkésőbb a kiírásban szereplő benyújtási határidőig szükséges beküldeni az EPTK felületen. Innentől az Irányító Hatóság (későbbiekben: IH), mely a pályázat jogosultsági feltételei ellenőrzi, válaszát kell várni, mely lehet elutasítás (ha a kiírás szerint nincs lehetőség hiánypótlásra), hiánypótlásra (amennyiben a kiírás biztosít pótlási lehetőséget) vagy befogadás. Amennyiben negatív válasz érkezett, úgy a pályázónak a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet szerint meghatározott határidőn belül van lehetősége fellebbezés benyújtására. Egy jól megfogalmazott és alaposan alátámasztott indoklás csodákra képes. Mi már csak tudjuk! ;-)

 

Tapasztalataink alapján, ha van rá lehetőség, az esetek 100%-ban hiánypótlási felhívás kiküldésére kerül sor, melynek megválaszolására szintén az IH által meghatározott határidő, de maximum 15 nap áll rendelkezésre. Ha a hiánypótlás időben és megfelelő formában benyújtásra került, úgy a támogatási kérelem tartalmi értékelése kezdődik meg. Az IH-nak lehetősége van (ha a kiírás engedi), tisztázó kérdés feltevésére, mely a szakmai tartalomban lévő esetleges ellentmondásokra vagy nem egyértelmű információkra szokott vonatkozni. 3 és 15 nap közötti válaszadási idő meghatározására van lehetősége az IH-nak. Ezt követően döntést hoz, mely szintén pozitív vagy negatív kicsengésű lehet. Pályázati kiírástól függően megtekinthető a pályázat értékelési pontozása, mely egy esetleges fellebbezés - elutasítás esetén - alapját képezheti.

Támogatói döntés esetén nincs más hátra, mint a projekt megvalósítása. Hogy ennek a folyamata hogyan történik és mik az azt követő lépések, azt a legközelebbi posztban olvashatjátok!

Tudjátok, velünk könnyebb! ;-)

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amennyiben bármilyen kérdésed lenne a fentiekkel kapcsolatban,  keress Minket bizalommal!

 

E-mail: kdriu@kdriu.hu

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

További információk, hírek, érdekességek az Ügynökség közösségi média felületein:

facebook-icon-transparent-background-3.png

  https://facebook.com/KDRIU.CTRIA/

 

instagram-logos-png-images-free-download-2.pnghttps://www.instagram.com/easierwithus/

 

_pngtree_twitter_icon_3584901wwfw.png https://twitter.com/KdriuKft

 

iconfinder_square-linkedin_317725.png

https://www.linkedin.com/in/ctria-hungary-928331179/

 

iconfinder_youtube_317714.png

https://www.youtube.com/channel/UCzT28IVrDP7LVSHO51BMdrg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kdriu.blog.hu/api/trackback/id/tr6715650994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása