#velünkkönnyebb blog

Innovációk az idősgondozásban

2020. január 28. - csaba_riü

A múlt heti rendezvényünkön megtapasztalhattuk azt, hogy mekkora ereje lehet a helyi együttműködéseknek egy-egy ügy előre vitelében. A mindennapi használati tárgyainknak második életet kereső projektünk egy olyan közösség tagjait hozta össze, akik eddig leginkább önállóan, egy-két ismerőssel vagy baráttal összefogva dolgoztak azon, hogy régi tárgyai(n)kból használható, esztétikus dolgokat alkossanak.

hocare2_0_poster_wide.jpg

A találkozó után legtöbbünk azt érezte, hogy itt elindult valami és létrejött egy közösség, ami képes a reuse ügyét előre vinni szűkebb környezetünkben. Erről beszámolót is írt egyik munkatársunk.

Ügynökségünk egy másik projektjében szintén az elkötelezett, helyi érdekelt felekben bízik. A HoCare2.0 projektünkkel egy olyan ökoszisztéma kialakításán dolgozunk, ami hosszú távon képessé válhat arra, hogy info-kommunikációs technológiákon alapuló eszközöket hozzon létre az otthoni gondozásra szoruló időskorúak számára. Ezzel a poszttal szeretném felhívni az olvasók figyelmét a téma jelentőségére és arra, hogy milyen eszközök állnak már rendelkezésre az időskorúak otthoni ápolására.

Egy sokszor elhangzó közhelyet hoznék a téma indoklására:

Az európai és hazai lakosság erősen elöregedik.

S ez két egymással párhuzamosan zajló folyamat eredménye. Egyrészt, a javuló egészségügyi ellátás és az emberek életstílusának megváltozása – a mozgás felértékelődése, az élelmiszer minőségére és mennyiségére történő odafigyelés, etc. – azt eredményezik, hogy a lakosság várható élettartama folyamatosan emelkedik. Bár hazánk még e téren a nyugat-európai értékek mögött van, az emelkedés folyamatos. Másrészt, a születési számok a legtöbb európai országban néhány évtizede, hazánkban pedig a világon egyedülálló módon már 4 évtizede (1981 óta) a halálozási számok alatt maradnak. Vagyis az idős korúak arányának növekedését a fiatalkorúak számának csökkenése is erősíti.

De mit eredményez ez a folyamat?

Azt, hogy az idősek gondozása egyre nagyobb kihívást fog jelenteni ellátási szempontból. Azonban, mint minden kihívás, az elöregedés egyben lehetőséget is jelent. A Silver Economy, vagyis az Ezüst Gazdaság az elöregedésből adódó problémákat közelíti meg gazdasági szemüvegen keresztül, s egy olyan formálódó gazdasági ágat jelöl, ami szolgáltatásokat és eszközöket hoz létre az ellátás javítása céljából, s az intézményi (értsd kórházi) ellátás szükségességét is csökkenteni. Ezzel enyhítve az állami szférára nehezedő terheket.

E lehetőségeket egyre több piaci szereplő ismeri fel. Az Egyesült Államokban rengeteg startup foglalkozik a témával és dolgozik fejlesztéseken. Az egyik cégnél például olyan karórákat fejlesztettek ki, amik folyamatosan követik az idősek szívverését és pulzusát. Ezenkívül az órát ellátták vészhívóval is, ami aktiválódik, ha jelentős változás történik a használó életfunkcióiban, s értesíti az otthongondozási ápolót.

106119559-1568041892484iwatch.png

Forrás

Egy másik startup azt ismerte fel, hogy értékes egészségügyi információkhoz lehet jutni a WC használatból. A cég kifejlesztett egy olyan, bármely otthoni környezetben beépíthető ülőkét, ami rögzíti a használat gyakoriságát és egyéb kevésbé „tollbarát” tényezőket. Az eszköz haszna éppen az, hogy olyan adatokat szállít, amikből megállapítható többek között a beteg kiszáradása, bakteriális fertőzések és gyulladások. Vagyis egyes betegségek megelőzését támogatja.

trueloo.jpg

Forrás

A két, inkább csak röviden felvillantott eszköz jó példái a fejlesztő és használó együttműködésében létrejövő termékeknek. Sok olyan innovációt láttunk már, ami elvben és gyakorlatban működik, de valamiért mégsem terjed el. Ez leginkább azért van, mert a használók véleményét, tapasztalatait nem építik be a termékbe. A fenti példák arra mutatnak rá, hogy olyan fejlesztésekre van szükség, amik többek között könnyen adaptálhatók otthoni környezetben, és nem zavarják az időseket a mindennapi életükben.

Ügynökségünk jelenleg azon dolgozik az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal karöltve, hogy megteremtsen egy szakmai közösséget, ahol a fejlesztők és felhasználók egymással megoszthatják tapasztalataikat, s ez a fentiekhez hasonló új technológiákhoz, eszközök létrehozásához vezethet.

 

Bende Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://kdriu.blog.hu/api/trackback/id/tr3515430382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása