#velünkkönnyebb blog

Ne legyen nyűg a környezettudatosság!

2020. július 16. - KDRIÜ Blog

Van nekem erre időm?

- szegezte nekem a kérdést a nyugdíjas úr 4 műanyag szatyorral a kezében, miután ismertettem vele a Műanyagmentes július akciónk keretében szervezett pontgyűjtő játékunkat. Hirtelen le is blokkoltam. Hiszen nem tudtam, hogy a pontgyűjtésre vagy a műanyagmentes vásárlásra gondol-e. Mindkettőre gondolt.

img_20200711_071204.jpg

Napokig fülemben csengett a kérdés. Próbáltam kívülről megnézni a saját életemet, a családom szokásait.

Valóban ennyire kényelmesek vagyunk?

Sajnos igen. Mert mennyivel egyszerűbb letépkedni a zöldségek mellé kilógatott műanyag zacskót, megvenni a századik műanyag táskát, ami persze néhány(?) használat után ugyancsak "szemetteszsákként" végzi. Ennyire hozzászoktunk ahhoz, hogy minden adva van. Mindenből bőség van. A hírekben látott klímaválság, a Föld véges készleteivel, esőerdők pusztulásával, a jéghegyek olvadásával való riogatás csak távoli problémának tűnnek.

Mert minden adva van. Nem szenvedünk semmiben hiányt.

Az utóbbi 50 évben elfelejtettünk mindent, amit a dédszüleink ránk hagytak a környezettudatosság terén. A takarékosságot, az átgondolt vásárlást, az újrahasználatot felváltotta a tékozlás, az esztelen vásárlás, és az azonnali kidobás kultúrája.

Valóban nincs időm?

Nincs időm évente átnézni a gardróbomat, hogy ne vegyem meg a felesleges 100. pólómat? Nincs időm az autóba bekészíteni egy pohár-étkészlet szettet, hogy ne kelljen eldobható pohárban innom a kávémat? Nincs időm a kertben egy komposztálót építeni, hogy ne a lefolyóba engedjem le az ételmaradékot? Nincs időm magammal vinni bevásárláskor egy vászonzsákot vagy kosarat, hogy ne vegyek több műanyagzacskót?

Ehhez hasonló gondolatok kavarognak a fejemben, és amikor a mellettem szendergő kisfiamra nézek, összeszorul a szívem. Vajon 50 év múlva az ő generációjuk mit fog gondolni rólunk, ha a Föld az utolsó óráiba fordul? Milyen örökséget hagyunk rájuk, ha most nem fordítunk fél órát a környezetünkre?

person-holding-plastic-bottles-and-hose-1201589.jpg

Nem lehet kényelem kérdése a környezettudatosság!

Szerencsére egyre többen döbbennek rá, hogy ez nemcsak egy felkapott téma, hanem valós veszély. Örömmel láttam, hogy fiatalok, idősek, gyerekek egyaránt kezdenek nyitni a "zöld" kezdeményezések felé.

Ha TE is szeretnél csatlakozni a #műanyagmentesjúlius kampányunkhoz, akkor látogass ki a székesfehérvári Jancsárkert helyi termelői piacra július 18-án és 25-én! Keresd a 2Lifes standot és önkénteseinket! Várunk szeretettel!

Kinizsi Gábor

 

Fotó:

Daria Shevtsova fotója a Pexels oldaláról

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kdriu.blog.hu/api/trackback/id/tr5216009406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása